Grozdi kot EU mehanizem za izvajanje pametne specializacije 05.06.2015


Grozdi (Clusters), ki jih je v EU preko tisoč na različnih področjih in v različnih panogah, so eden osnovnih mehanizmov za pospeševanje gospodarske rasti v regijah, ne samo po Evropi, ampak tudi po svetu. V Sloveniji so grozdi trenutno še vedno prej izjema kot pravilo, se pa stanje ponovno izboljšuje po tem, ko so se prvi grozdi in mreže oblikovali v začetku tisočletja (2002/2003).

Pri pripravi, organizaciji in izvedbi delavnice so aktivno sodelovali tudi člani mednarodnega projekta BeWiser, ki povezuje sedem evropskih ICT grozdov.

Delavnice so se udeležili in v njej aktivno sodelovali slovenski grozdi, grozdi iz tujine (Francija, Severna Irska, Irska, Ciper in Nemčija) , MIZŠ (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport) ter Spirit, agencije Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Slovenija je med redkimi državami in tudi regijami, ki strategije oziroma politike razvoja in delovanja grozdov nima, kljub temu da v Sloveniji so grozdi, ki so že dosegli mednarodno priznano bronasto značko za odličnost vodenja grozdov. Hkrati pa grozdi po Evropi in po svetu izkazujejo pomembne učinke in merljive rezultate od povečanja sodelovanja med podjetji, pa vse do novih zaposlitev, povečanja dodane vrednosti in nenazadnje povečanja izvoza.

Za več informacij ali za vprašanja se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

Storitve

Mednarodni projektni management, Mednarodni dogodki in delavnice, Upravljanje pravic intelektualne lastnine in patentov, Mreženje strokovnjakov in zainteresiranih vplivnežev...

Živi laboratorij

Živi laboratorij je v realnem življenju preskusno okolje namenjeno eksperimentiranju in v katerem uporabniki in proizvajalci soustvarjajo inovacije...
.O tehnološki mreži

Prednosti članstva v TM ICT so: povezovanje podjetij z raziskovalnimi ustanovami, širjenje mednarodnega povezovanja ter sodelovanje na skupnih projektih.

Medijsko središče

Brošura in logotipi tehnološke mreže,..
.


Prijava za člane

×